Řepkový olej zůstává v Německu nejoblíbenějším olejem na vaření
Autor článku: doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. (Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin) Řepkový olej je a zůstává jedničkou v německých kuchyních. V roce 2024 si spotřebitelé i nadále nejčastěji vybírali tento olej na vaření při nákupech. Řepkový olej s 86...
Stanovení obsahu kyseliny olejové v rostlinných olejích
Autor článku: prof. Ing. Vladimír Filip, CSc. Na první pohled banální záležitost, kyselina olejová má přece délku řetězce C18 a jednu dvojnou vazbu, samozřejmě se jedná o cis-izomer, s upřesněním polohy dvojné vazby na 9. atomu uhlíku. S rozvojem stanovení...
Proběhl křest knihy Tuky a mastné kyseliny ve výživě
V rámci 62. mezinárodní konference o olejích a tucích v Ústí nad Orlicí proběhl 15.5.2025 křest knihy Tuky a mastné kyseliny ve výživě, kterou vydalo nakladatelství Grada koncem března 2025. Knihu pokřtil předseda odborné skupiny prof. Filip. Komu je kniha určena?...
Seznam laboratoří analyzujících olejnatá semena
Adresář Laboratoří Analyzujících Olejnatá SemenaStáhnout
Seznam zpracovatelů olejnatých semen
Adresář Zpracovatelů Olejnatých SemenStáhnout
Nahrazení másla ve stravě rostlinnými oleji snižuje riziko úmrtí
V USA probíhá dlouhodobé sledování rozsáhlé skupiny/kohorty zdravotních sester (žen) a pracovníků ve zdravotnictví (mužů). Průběžně jsou publikovány vědecké poznatky, jak skladba stravy ovlivňuje zdravotní stav účastníků studie. Dílčí studie vědců Harvardovy...
Amerika vyzývá k renesanci hovězího loje
Robert F. Kennedy pověřený v nové americké administrativě řízením ministerstva zdravotnictví připravoval na Den díkuvzdání koncem roku 2024 tradiční pokrm – krocana, ale v hovězím loji. V této souvislosti parafrázoval známé heslo Donalda Trumpa „Make America great...
Vyšla publikace Olejniny 2025
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský každoročně vydává počátkem roku publikaci věnovanou olejninám a kmínu. Olejniny 2025 jsou k dispozici ke stažení na stránkách ÚKZUZ. Odkaz na tuto publikaci najdete i zde. Publikace představuje seznam doporučených odrůd...
Sádlo – osmá nejzdravější potravina
Je vepřové sádlo 8. nejzdravější potravina na světě? Korejští jaderní fyzici publikovali v roce 2015 studii, podle níž je sádlo 8. nezdravější potravinou na světě. Studie nesledovala zdravotní dopady konzumace jednotlivých potravin, pouze vytvořila matematický...