Stanovení obsahu kyseliny olejové v rostlinných olejích

Autor článku: prof. Ing. Vladimír Filip, CSc. Na první pohled banální záležitost, kyselina olejová má přece délku řetězce C18 a jednu dvojnou vazbu, samozřejmě se jedná o cis-izomer, s upřesněním polohy dvojné vazby na 9. atomu uhlíku. S rozvojem stanovení...

číst více

Proběhl křest knihy Tuky a mastné kyseliny ve výživě

V rámci 62. mezinárodní konference o olejích a tucích v Ústí nad Orlicí proběhl 15.5.2025 křest knihy Tuky a mastné kyseliny ve výživě, kterou vydalo nakladatelství Grada koncem března 2025. Knihu pokřtil předseda odborné skupiny prof. Filip. Komu je kniha určena?...

číst více

Amerika vyzývá k renesanci hovězího loje

Robert F. Kennedy pověřený v nové americké administrativě řízením ministerstva zdravotnictví připravoval na Den díkuvzdání koncem roku 2024 tradiční pokrm – krocana, ale v hovězím loji. V této souvislosti parafrázoval známé heslo Donalda Trumpa „Make America great...

číst více

Vyšla publikace Olejniny 2025

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský každoročně vydává počátkem roku publikaci věnovanou olejninám a kmínu. Olejniny 2025 jsou k dispozici ke stažení na stránkách ÚKZUZ. Odkaz na tuto publikaci najdete i zde. Publikace představuje seznam doporučených odrůd...

číst více

Sádlo – osmá nejzdravější potravina

Je vepřové sádlo 8. nejzdravější potravina na světě? Korejští jaderní fyzici publikovali v roce 2015 studii, podle níž je sádlo 8. nezdravější potravinou na světě. Studie nesledovala zdravotní dopady konzumace jednotlivých potravin, pouze vytvořila matematický...

číst více

Přihlášení k odběru novinek

Přihlaste se k odběru upozornění na nové příspěvky na našem webu.