Transmastné kyseliny (TFA) patří mezi nenasycené mastné kyseliny. V malém množství se vyskytují v některých živočišných produktech, např. mléčném tuku. Mnohem významnější byl v minulosti výskyt v potravinách obsahujících částečně ztužené tuky. Transmastné kyseliny negativně ovlivňují hladinu krevních lipidů a tím zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jejich konzumace by neměla překročit 1 % z celkového energetického příjmu (přibližně 2,5 g/den). To je poměrně malé množství. Podle WHO přitom nezáleží na tom, zda konzumujeme TFA přírodního původu nebo ty, které vznikly v rámci průmyslových technologií.
EU zavedla limit pro TFA v potravinách
V roce 2019 bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) č. 2019/649, které vstoupilo v účinnost v dubnu 2021. Podle tohoto nařízení by obsah TFA v potravinách neměl překročit překročit 2 g na 100 g tuku. Výjimku mají TFA přirozeně se vyskytující v tucích živočišného původu. Důvodem není jejich vliv na zdraví, ale skutečnost, že na úrovni 2 g TFA na 100 g tuku nelze u mléčného tuku požadavek nařízení realizovat. Na druhou stranu legislativní limit v podstatě vylučuje použití částečně ztužených tuků v potravinách a při umírněné konzumaci mléčného tuku je příjem TFA v rámci výše uvedeného tolerovaného množství.
Problém s konzumací TFA je v podstatě vyřešen, ale ne všichni si toho všimli
Od dubna 2021, kdy se trh s potravinami s ohledem na obsah TFA pročistil, uplynula řada let, ale stále se objevují články, které před konzumací TFA varují. TFA jsou údajně v každém jídle. Ani umělá inteligenci Gemini nezaznamena změnu v kvalitě potravin. Podle ní se TFA stále vyskytují v jemném a trvanlivém pečivu, cukrovinkách a polevách, pokrmech rychlého občerstvení (fast food), polotovarech jako např. mražené pizzy nebo listová těsta, některých druzích margarínů a pomazánek či v instantní polévkách a omáčkách. Dokonce ani některé metabolické poradny, kde by měli pracovat odborníci na výživu, matou ohledně výskytu TFA v potravinách své klienty (viz obr.). Na prvním místě je omezení příjmu TFA.

Poučení všech, kteří šíří informace o TFA, je na místě
Pokud autoři článků píšou o výživě, měli by si průběžně doplňovat znalosti z oboru. Můžeme rovněž doufat, že umělá inteligence narazí na informace o TFA uvádějící vše na pravou míru a v rámci odpovědí na dotazy od spotřebitelů se v tomto směru řádně poučí. Totéž platí i o výživových poradcích ve styku s klienty.