Společnost Savor ze San Jose využívá termochemický proces k výrobě tuku podobného máslu, který má minimální dopad na životní prostředí. Chov skotu představuje významný přínos k tvorbě skleníkových plynů. Produkce 1 kg másla je spojena s tvorbou 12,1 kg ekvivalentu CO2, což je zhruba 3,3 krát více než v případě rostlinných roztíratelných tuků.

Výrobu podpořil Bill Gates

Výroba odebírá ze vzduchu oxid uhličitý a z vody vodík, dochází k syntéze mastných kyselin a následnému vytvoření tuku. V článku Bill Gates uvádí: „Myšlenka přechodu na tuky a oleje vyrobené v laboratoři se může zpočátku zdát podivná,“ a dodává: „Ale jejich potenciál výrazně snížit naši uhlíkovou stopu je obrovský. Využitím osvědčených technologií a procesů se přiblížíme o krok blíže k dosažení našich klimatických cílů.“

Žádné skleníkové plyny, srovnatelná chuť

Tento proces neuvolňuje žádné skleníkové plyny, nevyužívá zemědělskou půdu a spotřebovává méně než tisícinu vody, kterou vyžaduje tradiční zemědělství. Senzorické vlastnosti syntetického výrobku jsou údajně srovnatelné.

Pracuje se i na dalších výrobcích

Výroba imitace másla je jen začátek, pracuje na výrobcích podobných tropickým tukům, mléku, sýru, masu nebo tradičním zmrzlinám. Velkou výzvou je otázka ceny, aby se výrobky staly dostupnými pro širokou veřejnost, tj. za stejnou nebo nižší cenu.