V rámci 62. mezinárodní konference o olejích a tucích v Ústí nad Orlicí proběhl 15.5.2025 křest knihy Tuky a mastné kyseliny ve výživě, kterou vydalo nakladatelství Grada koncem března 2025. Knihu pokřtil předseda odborné skupiny prof. Filip.

Komu je kniha určena?

Kniha je určena čtenářům, kteří se zajímají podrobněji o výživu a sledují problematiku vlivu konzumace tuků na zdraví. Čtenáři mohou získat konkrétní doporučení k užití tuků a olejů v kuchyni, případně jakých chyb se vyvarovat. Vysvětleny jsou funkční vlastnosti tuků, které podmiňují jejich použití v praxi. Součástí knihy je i přehled složení 55 běžných i netradičních tuků a olejů. Názorným způsobem je vysvětleno, jak jejich konzumace zapadá do výživových doporučení.

Kniha přispívá k boji proti mýtům o tucích

Tuky jsou atraktivní téma pro media. Řada článků uvádí správné a vědecky prověřené informace. Existuje však rovněž spousta článků, které šíří různé mýty, informace o tucích podávají vytržené z kontextu, překroucené a nesprávné. V knize mohou najít poučení i autoři článků, kteří publikují nepřesné informace na internetu a přispívají k šíření mýtů o tucích.

Potravinářská komora ČR uveřejnila v květnu 2025 s autorem knihy doc. Brátem rozhovor zaměřený na problematiku tuků.