Autor článku: prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.
Na první pohled banální záležitost, kyselina olejová má přece délku řetězce C18 a jednu dvojnou vazbu, samozřejmě se jedná o cis-izomer, s upřesněním polohy dvojné vazby na 9. atomu uhlíku. S rozvojem stanovení složení mastných kyselin v olejích a tucích od 60. let minulého století, které bylo úzce spojené s rozvojem možností techniky plynové chromatografie, byly vytvořeny tabulky jejich složení, na prvním místě se sluší uvést Codex Alimentarius1.
V kodexových komentářích o olejích s vyšším obsahem kyseliny olejové se explicitně hovoří o kyselině olejové, ale v tabulkách složení jsou všechny mastné kyseliny uváděny symbolikou Cx:n (x je počet atomů C, n je počet dvojných vazeb). Logicky tak vzniká dojem že symbol C18:1 je právě pouze pro kyselinu olejovou, což není, nemusí být, pravda. Stanovení složení MK metodou GLC na sypaných kolonách v počátcích umožňovalo separaci podle délky acylu a podle počtu dvojných vazeb, nikoliv podle polohy dvojné vazby, o rozlišení geometrických izomerů vůbec nemluvě. Když vývoj dospěl ke kapilárním kolonám s větším rozlišením, objevil se za maximem „kyseliny olejové“ další, minoritní pík, který přísluší dalšímu polohovému izomeru z rodiny cis-oktadecenových kyselin, kyselině asklepové. Aby se situace nekomplikovala, plochy pro oba píky se sečetly, a soudě i podle zmíněného Codexu Alimentarius1, se tak děje dodnes.
Biosyntéza oktadecenových kyselin
Biosyntéza MK obecně končí palmitoyl-ACP, resp. dále palmitoyl-CoA.
Kyselina olejová, (9Z)-oktadec-9-enová: palmitoyl-CoA je elongovím na stearoyl-CoA a Δ9 desaturasou oxidován na oleoyl-CoA, kyselinu olejovou – C18:1 Δ9, resp. C18:1 n9. Jedná se o základní MK řady n-9 (ω9). Její elongací vznikají postupně kyseliny gondová – C20:1 Δ11 (n9) a eruková C22:1 Δ13 (n9) a nervonová C24:1 Δ15 (n9).
Kyselina asklepová, frekventovaněji označovaná jako cis-vakcenová, (11Z)-oktadec-11-enová: palmitoyl-CoA je účinkem Δ9 desaturasy oxidován na palmitoleoyl-CoA, kyselinu palmitolejovou – C16:1 Δ9, resp. C16:1 n7. Její elongací mohou vznikat delší kyseliny z řady n7 monoenových kyselin, elongací o 2C vzniká kyselina asklepová, cis-vakcenová, případně delší homology.

Obsah kyseliny asklepové v rostlinných olejích
Kyselina asklepová doprovází kyselinu olejovou v řadě olejů. Pro oleje lisované za studena se uvádí následující hodnoty2:
Olej | Kyselina olejová (C18:1n9) | Kyselina asklepová (C18:1n7) |
slunečnicový | 20,81 | 0,67 |
řepkový | 63,66 | 2,12 |
sójový | 17,68 | 1,33 |
lněný | 15,29 | 0,47 |
sezamový | 35,65 | 0,62 |
dýňový | 34,91 | 0,93 |
konopný | 14,73 | 0,79 |
z vlašských ořechů | 14,73 | 0,70 |
V čeledi Brukvovitých (Brassicacae) se vyskytuje homologická řada n7 kyselin počínaje kyselinou palmitolejovou C16:1n7, C18:1n7, C20:1n7 a C22:1n7. Pro Brassica napus je typické, že šlechtěním dochází k výraznému poklesu kyseliny eikosenové n7 a kyselina dokosenová n7 a u řepek s velmi nízkým obsahem kyseliny erukové není vůbec detekována. Důsledkem šlechtění na dvounulové odrůdy je ale více než dvojnásobný nárůst obsahu kyseliny cis-vakcenové3:
odrůda | C16:1n9 | C18:1n9 | C18:1n7 | C20:1n9 | C20:1n7 | C22:1n9 | C22:1n7 |
Argentine | 0,19 | 16,42 | 1,49 | 11,44 | 1,30 | 36,60 | 0,52 |
Golden | 0,16 | 14,84 | 1,10 | 9,92 | 1,40 | 43,03 | 0,65 |
AC Excel | 0,22 | 60,61 | 3,28 | 1,16 | 0,02 | 0,03 | 0,00 |
Midas | 0,18 | 62,98 | 2,51 | 1,13 | 0,02 | 0,06 | 0,00 |
Westar | 0,19 | 60,80 | 3,12 | 1,38 | 0,01 | 0,03 | 0,00 |
Na Ústavu mléka tuků a kosmetiky VŠCHT Praha bylo zjištěno, že při extrakci lipidů ze semen řepky dochází v závěru procesu, kdy se stupeň extrakce blíží 100 %, k výraznému nárůstu kyseliny asklepové v extraktu, na úkor kyseliny olejové. Kyselina aklepová je obsažena zvláště v lipidech slupek řepky4.
Rovněž oleje z dužin plodů obsahují nezanedbatelná množství kyseliny aklepové. U panenského olivového oleje z Francie činí střední obsahy oktadecenových kyselin5:
kyselina olejová | 68,33 | 73,86 | 79,39 | 76,20 | 66,36 |
kyseliny asklepová | 2,39 | 2,26 | 1,47 | 2,01 | 2,51 |
Nejzajímavější je situace u avokádového oleje, kde obsah kyseliny asklepové je vysoký (5–7,5 %, střední hodnota 6,45 %). Protože dochází k falšování avokádového oleje oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové, je stanovení jejího obsahu navrhováno jako kritérium průkazu falšování6.
Závěr
Obsahy kyseliny asklepová/cis-vakcenové jsou nevyšší u oleje řepkového – rozmezí cca 2,5–3,3 % a olivového (rozmezí cca 1,5–2,5 %). Jejich obsahy se pravděpodobně připočítávají k obsahu kyseliny olejové, jako suma cis-oktadecenových mastných kyselin.
Literatura
- Codex Alimentarius, International Food Standards. Stadards for named vegetable oils CXS 210-1999. Adopted 1999, last revised 2024.
- Adriana Laura Mihai AL, Negoiţă M, Horneţ GA: Nutritional potential of some cold pressed vegetable oils in terms of fatty acids. Current Trends in Natural Sciences 9, 104-116 (2020).
- Barthet VJ: (n-7) and (n-9) cis-monounsaturated fatty acids content of 12 Brassica species. Phytochemistry 69, 411-417 (2008).
- Kyselka J, Kreps F, Skalka V, Matlova V, Pustelnikova L, Kolacek J, Stetina J, Schmidt S, Filip V: About the origin of asclepic acid derived from crude homoand heterolipids during successive solvent extraction of rapeseeds. Eur Food Res Technol 240, 477–487 (2015).
- Ollivier D, Artaud J, Pinatel C, Durbec JP, Guerere M: Differentiation of French virgin olive oil RDOs by sensory characteristics, fatty acid and triacylglycerol compositions and hemometrics. Food Chemistry 97, 382–393 (2006).
- Green HS, Wang SC: Cis-vaccenic acid: New maker to detect seed oil adulteration in avocado oil. Food Chemistry Advances 1, 100107 (2022).