autor: Jiří Brát | Zář 9, 2025 | clanek
Na našem webu byl zveřejněn sborník z 62. mezinárodní konference o tucích a olejích. Zahrnuje celkem 17. příspěvků. Sborník je k dispozici v náhledu i ke stažení po výběru záložky „Ke stažení“ v hlavním menu a podadresáři „62. konference“. Poděkování patří Ing....
autor: Jiří Brát | Srp 27, 2025 | clanek
Společnost Savor ze San Jose využívá termochemický proces k výrobě tuku podobného máslu, který má minimální dopad na životní prostředí. Chov skotu představuje významný přínos k tvorbě skleníkových plynů. Produkce 1 kg másla je spojena s tvorbou 12,1 kg ekvivalentu...
autor: Jiří Brát | Čvc 23, 2025 | clanek
Autor článku: doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. (Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin) Minulý víkend začala v některých regionech Německa sklizeň řepky souběžně se sklizní pšenice. Na jihozápadě je již v pokročilejší fázi. Regionálně již byly sklizeny první partie ozimé...
autor: Jiří Brát | Čvc 5, 2025 | clanek
Souvislost nízké hladiny LDL-cholesterolu s nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění je dlouhodobě známa. Tým jihokorejských vědců publikoval v dubnu 2025 studii, podle níž nižší hladina LDL-cholesterolu snižuje rizika demence. Co se v rámci studie zjistilo?...
autor: Jiří Brát | Čvn 16, 2025 | clanek
Transmastné kyseliny (TFA) patří mezi nenasycené mastné kyseliny. V malém množství se vyskytují v některých živočišných produktech, např. mléčném tuku. Mnohem významnější byl v minulosti výskyt v potravinách obsahujících částečně ztužené tuky. Transmastné kyseliny...