autor: Jiří Brát | Čvc 23, 2025 | clanek
Autor článku: doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. (Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin) Minulý víkend začala v některých regionech Německa sklizeň řepky souběžně se sklizní pšenice. Na jihozápadě je již v pokročilejší fázi. Regionálně již byly sklizeny první partie ozimé...
autor: Jiří Brát | Čvc 5, 2025 | clanek
Souvislost nízké hladiny LDL-cholesterolu s nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění je dlouhodobě známa. Tým jihokorejských vědců publikoval v dubnu 2025 studii, podle níž nižší hladina LDL-cholesterolu snižuje rizika demence. Co se v rámci studie zjistilo?...
autor: Jiří Brát | Čvn 16, 2025 | clanek
Transmastné kyseliny (TFA) patří mezi nenasycené mastné kyseliny. V malém množství se vyskytují v některých živočišných produktech, např. mléčném tuku. Mnohem významnější byl v minulosti výskyt v potravinách obsahujících částečně ztužené tuky. Transmastné kyseliny...
autor: Jiří Brát | Čvn 2, 2025 | clanek
Autor článku: doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. (Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin) Řepkový olej je a zůstává jedničkou v německých kuchyních. V roce 2024 si spotřebitelé i nadále nejčastěji vybírali tento olej na vaření při nákupech. Řepkový olej s 86...
autor: Jiří Brát | Kvě 28, 2025 | clanek
Autor článku: prof. Ing. Vladimír Filip, CSc. Na první pohled banální záležitost, kyselina olejová má přece délku řetězce C18 a jednu dvojnou vazbu, samozřejmě se jedná o cis-izomer, s upřesněním polohy dvojné vazby na 9. atomu uhlíku. S rozvojem stanovení...