Česká společnost chemická
Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii

a

Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

si Vás dovolují pozvat na

62. mezinárodní konferenci o olejích a tucích

14. – 16. 5. 2025

hotel UNO

T.G. Masaryka 897, Ústí nad Orlicí 1

Program

Středa 14. května 2025příjezd v odpoledních hodinách

18:00 večeře

Čtvrtek 15. května 2025

9:00 – 9:05 zahájení konferenc

9:05 – 9:25 – Zehnálek Petr (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)

Olejniny v roce 2024. Kvalita nově registrovaných odrůd olejnin.

Abstrakt
Pěstování olejnin má v českém zemědělství velký význam. Česká republika je významným pěstitelem řepky olejky, máku setého a hořčice bílé. Součástí zkoušení odrůd v rámci registračního řízení je, kromě hodnocení výkonnosti a dalších hospodářských vlastností i sledování kvality, která je u řady odrůd rozhodující z hlediska definice přínosu na základě kterého, je odrůda registrována. Příspěvek se věnuje poslednímu sklizňovému ročníku 2023/2024 a kvalitě nově registrovaných odrůd olejnin.

9:25 – 9:50 – Brát Jiří (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Nový web Odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické.

Abstrakt
V rámci přednášky bude představen nový web Odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické. Web byl založen v roce 2025 z několika důvodů. Cílem bylo jednak zlepšit administrativu konferencí pořádaných odbornou skupinou, kdy doposud vše probíhalo přes e-maily. Hlavním cílem však bylo zpřístupnit na jednom místě archivní materiály z již proběhlých konferencí, zejména sborníky. Uvažuje se i o krátkých publikacích – zajímavostí z oboru.

 

9:50– 10:15 – Filip Vladimír, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Reziduální oxidační produkty v rafinovaných olejích a tucích.

Abstrakt
Rafinované oleje obsahují minimum hydroperoxidů. Jejich rozkladem vznikají netěkavé acylglyceroly s  n-oxokyselinami. Pro vznik nových radikálů jsou pak energeticky příznivější podmínky v okolí oxoskupiny nežli dvojné vazby. Pro nastartování autooxidace je pak při skladování rozhodující průnik kyslíku obalem.

 

10:15– 10:35 – Ilko Vojtech, Pacnerová Eva, Doležal Marek (VŠCHT Praha – Ústav analýzy potravin a výživy)

Vznik oxysterolů v tepelně namáhaných tucích a olejích.

Abstrakt

Tato práce podrobně zkoumá problematiku oxysterolů, což jsou oxidační produkty cholesterolu (COPs) a fytosterolů (POPs), v tepelně namáhaných tucích a olejích. Při smažení dochází neenzymatickým mechanismem k autooxidaci sterolů a vzniku nežádoucích produktů, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví, konkrétně na vznik aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních onemocnění.

Obsah oxidačních produktů cholesterolu se zkoumal v tepelně zatížených živočišných tucích, v sádle s antioxidantem, přepuštěném másle, škvařeném sádle a hovězím loji. Byly analyzovány tři oxidační produkty cholesterolu: cholest-3,5,6-triol, 5,6-epoxycholesterol a 7-ketocholesterol, který byl zastoupen v nejvyšším množství. Oxysteroly odvozené od β-sitosterolu se zkoumaly v rostlinných olejích, v kokosovém oleji, slunečnicovém oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové (HOSO), olivovém oleji z pokrutin a sójovém oleji. Byl stanoven β-sitostan-3,5,6-triol, 5,6-epoxy-β-sitosterol a 7-keto-β-sitosterol. 5,6-epoxy-β-sitosterol byl nejvíce zastoupen. Dále byla hodnocena i celková oxidační stabilita tuků a olejů při dlouhodobém fritování za kontroly procesu senzorickou analýzou smažených hranolků.

10:35 – 11:00 – Kyselka Jan, Honzíková Tereza, Beneš Radek, Kalenchak Katsiaryna, Hybner Tomáš, Pešek Erik, Berčíková Markéta, Hrádková Iveta, Šmidrkal Jan, Filip Vladimír (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Nové trendy v chemii lipidů a technologii tuků a proteinů z olejnin.

Abstrakt

Přednáška pokryje aktuální vědecké zaměření pracovní skupiny Oleje, tuky a detergenty se zvláštním zaměřením na kapitoly ze syntézy lipidů, zpracování olejnin, koncentrace proteinů původem z olejnin a rafinace či modifikace olejů a tuků. Důraz bude kladen na komerční služby naší laboratoře, odstraňování procesních kontaminantů (3-MCPDEs, GEs, MOSH, MOAH, DAKs), posluchače seznámíme s řešenými národními i mezinárodními projekty včetně spolupráce s prestižními pracovišti jako je University of Oklahoma, Technical University of Munich a dalšími zahraničními partnery. Hlavním cílem je prohloubení spolupráce s akademickou i průmyslovou sférou.

Přestávka 11:00 – 11:30

11:30 – 11:55 – Doležal Marek, Šejvlová Magdalena, Ilko Vojtech (VŠCHT Praha – Ústav analýzy potravin a výživy)

Dietární zdroje erukové kyseliny.

Abstrakt
Kyselina eruková je mononenasycená omega-9 mastná kyselina, která se skládá z řetězce 22 atomů uhlíku (C22:1 Δ13cis). Jedná se o nutričně problematickou látku působící především kardiotoxicky. Při významném příjmu v experimentálních dietách byly zaznamenány u potkanů patologické změny srdečního svalu, tuková degenerace srdce a zpomalení růstu. Možný patobiochemický mechanismus zahrnuje zpomalení mitochondriální β-oxidace všech mastných kyselin, což v játrech i srdci potkanů vede k indukci peroxisomální oxidace. Účinek erukové kyseliny na člověka nebyl podrobně zkoumán, nicméně v lidské stravě je považována za nežádoucí. Eruková kyselina je obsažena v lipidech některých rostlin. Významné množství mají semena rostlin z čeledi brukvovitých, kam z olejnin patří především řepka a hořčice, proto nemohla být dříve řepka používána k výrobě jedlého oleje. Umožnilo to až šlechtění odrůd řepky s nízkým obsahem kyseliny erukové, tzv. řepky 0 a 00 (známé také jako řepka LEAR, low erucic acid rapeseed). Tuto kyselinu obsahuje i hořčičný olej, který se tradičně používá v Indii a je v nabídce maloobchodního trhu i v České republice. Hořčičná semena jsou základem všech druhů hořčic. Vedle stále dominantních tradičních odrůd s podílem erukové kyseliny 20 %–50 % v současné době existují i odrůdy hořčice, které obsahují jenom cca 1 % kyseliny erukové. V současnosti se objevuje nový trend v používání tuků a olejů, které historicky netvořily součást naší kuchyně.  Některé z nich mohou být též zdrojem erukové kyseliny, jako např. lničkový, zelný či jojobový olej. Cílem této práce bylo monitorovat současné dietární zdroje erukové kyseliny.

11:55 – 12:15 – Macůrková Anna, Nekolová Simona, Berčíková Markéta, Štětina Jiří, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Funkční vlastnosti sójového proteinového izolátu.

Abstrakt

Proteiny jsou flexibilní molekuly, jejichž biologické i funkční vlastnosti jsou ovlivňovány zejména fyzikálními faktory, jako je pH, teplota, iontová síla. Působením těchto faktorů dochází k změnám struktury proteinů, které mohou významně ovlivnit možnosti jejich dalšího technologického využití.

12:15 – 12:35 – Kaválek Michal, Thérová Aneta, Pražáková Veronika (Farmet a.s.)

Inovativní přístup k lisování zcela vyloupaných slunečnicových semen za účelem získání výlisků s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem bílkovin.

Abstrakt

Jádra slunečnice jsou bohatá na olej (550 g/kg sušiny) a bílkoviny (230 g/kg). Při lisování olejnatých semen šnekovým lisem je však nutné určité množství slupek, které usnadňuje odtok oleje a vytváří tření, čímž se zvyšuje tlak a teplota. To napomáhá dosažení tzv. „olejového bodu“, ale slupky zároveň snižují nutriční kvalitu výlisků tím, že zvyšují obsah vlákniny a snižují hladinu bílkovin, což omezuje jejich využití pro monogastrická zvířata.

Byla vyvinuta nová technologie pro zpracování zcela loupaných slunečnicových semen. Proces zahrnuje úpravu vlhkosti a čas pro vyrovnání vlhkosti v zásobníku, následovaný lisováním ve speciálně navrženém šnekovém lisu, který účinně snižuje obsah oleje a zároveň produkuje výlisky s vysokým obsahem bílkovin. Během testování byla použita zcela loupaná slunečnicová semena v kvalitě pro pekařské účely. Pro zajištění čistoty prošla semena mechanickým i optickým tříděním.

Hlavním cílem úpravy vlhkosti je snížení „olejového bodu“, aby šnekový lis vyžadoval menší tlak pro extrakci oleje. Zároveň je však klíčové zabránit přílišnému navlhčení, které by způsobilo, že se semena slepí do kašovité struktury a ztíží další odtok oleje. Po několika testovacích sériích bylo dosaženo snížení obsahu oleje na 117 g/kg v sušině, přičemž obsah bílkovin vzrostl na 545 g/kg sušiny. Díky tomu mají výlisky značný potenciál jak ve výživě zvířat, tak i v potravinářském průmyslu, a přinášejí vyšší přidanou hodnotu i nutriční přínos.

12:35 – 12:50 – Kreps František, Hruška Ondrej, Masnicová Kristína (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)

Vplyv vyprážania hranolčekov na slnečnicové oleje.

Abstrakt
V práci skúmame vplyv vyprážania hranolčekov na rôzne rafinované slnečnicové oleje. Zameriavame sa najmä na analýzy základných parametrov, oxidačnú stabilitu a obsah tokoferolov v olejoch.

12:50-13:10 – Berčíková Markéta, Bílková Júlia, Filip Vladimír (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Složení, získávání a vlastnosti slunečnicového vosku.

Abstrakt

Pod označením vosky se může skrývat mnoho chemických sloučenin (vyšší uhlovodíky, volné mastné alkoholy, volné mastné kyseliny, estery mastných alkoholů s mastnými kyselinami atd.), slunečnicový vosk se skládá hlavně z esterů vyšších mastných kyselin s vyššími mastnými alkoholy. Složení vosku je závislé na odrůdě slunečnice nebo na klimatických podmínkách, za jakých byla olejnina pěstována. Slunečnicový vosk je minoritní složkou v oleji, kam se dostává během zpracování semen slunečnice ze slupek, kde mají vosky ochrannou funkci. Procesem winterizace se vosky z oleje odstraňují a to z toho důvodu, že vosky způsobují v oleji zákal, protože za podmínek skladování krystalizují. Získaný slunečnicový vosk nachází uplatnění v kosmetickém, farmaceutickém průmyslu. V posledních letech se také studuje použití slunečnicového vosku jako strukturantu rostlinných olejů.

13:15 OBĚD

 

Volný program

 

19:00 Křest knihy: Tuky a mastné kyseliny ve výživě (Grada Publishing a.s. 2025),  RAUT

Pátek 16. května 2025

9:00 – 9:20 – Kristína Masnicová, Hruška Ondrej, Kreps František, Smolárová Natália (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)

Muchovník as an easy-to-grow blueberry substitute.

Abstrakt
Muchovník je v Evropě zřídka pěstovanou rostlinou, která má podobný vzhled jako borůvky, ale obsahuje 7krát více antokyanů. Tyto sloučeniny jsou předmětem našeho zájmu, protože pomáhají předcházet rozvoji rakoviny a lze je přidávat do potravinářských aplikací bez nutnosti dalšího zpracování, což snižuje výrobní náklady. Jejich velkou výhodou je nenáročnost na pěstování, teplotní tolerance -60°C bez nutnosti speciálního složení půdy.

9:20 – 9:40 – Ondrej Hruška, Masnicová Kristína, Kreps František, Hrašková (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)

Chitosanové nanočástice používané k ochraně labilních látek v gelačním systému.

Abstrakt
Nanočástice chitosanu mohou zapouzdřit bioaktivní molekuly během jejich tvorby. Tyto molekuly jsou vázány na částice nekovalentně a mohou se uvolňovat a absorbovat za podmínek trávicího traktu. Antokyany jsou skupinou flavonoidů, které se nacházejí konkrétně v tmavě zbarveném ovoci a zelenině. Jejich bioaktivní a farmakologický potenciál je obrovský, včetně antioxidačních a antimikrobiálních aktivit a zlepšení neurologického zdraví. Bohužel jejich stabilita v potravinách je omezená, kvůli jejich oxidaci a degradaci během přepravy a skladování.

 

9:40 – 10:00 – Kalenchak Katsiaryna, Váchalová Tereza, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Kavitační děje v technologii tuků.

Abstrakt
V rámci experimentálních studií byla ověřena efektivita akustické kavitace v procesech alkalické neutralizace volných mastných kyselin a enzymové interesterifikace rostlinných olejů. Při odkyselování řepkového oleje pomocí ultrazvukové sondy bylo dosaženo srovnatelné kvality produktu jako při konvenčním postupu, a to při až desetkrát kratší reakční době. Podobně byla pomocí kavitace urychlena enzymová interesterifikace strukturních tuků – požadovaných vlastností bylo dosaženo během několika minut. Nevýhodou akustické kavitace je však zhoršení oxidační stability produktu, související s lokálním přehřátím a tvorbou volných radikálů.

 

 10:00 – 10:30 přestávka

10:30 – 10:55 – Brát Jiří (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Význam interdisciplinárního přístupu v interpretaci výživových doporučení.

Abstrakt
Výsledky experimentálních studií sledující vliv konzumace klíčových živin na zdraví občas nemají jednoznačný výklad. Spotřebitel bývá proto zmaten, co by měl ve stravě omezovat nebo naopak upřednostňovat. Nejednoznačné interpretace některých studií zdánlivě volají po změně výživových doporučení. Ta se však v průběhu času významně nemění. Situaci ještě více komplikuje neznalost detailního složení běžných potravin ze strany průměrného spotřebitele, ale i některých odborníků, kteří nemají dostatečný přehled v potravinářských technologiích, případně zbožíznalectví. Některé klíčové živiny se podílejí na formování textury  potravin. V rámci přípravy pokrmů dochází i ke změnám některých látek v surovinách. To vše je třeba vzít v úvahu při interpretaci výživových doporučení. Nejvíce otazníků se objevuje u tuků, které běžně konzumujeme v rámci stravy. V květnu 2024 vyšla v nakladatelství Grada kniha „Mastné kyseliny a tuky ve zdraví a nemoci“. Autorský kolektiv zahrnuje specializace z oboru medicíny, biochemie a potravinářství. V rámci přednášky budou uvedeny některé příklady, v čem je interdisciplinární přístup přínosný.

 

10:55 – 11:15 – Macášek Jaroslav, Zeman Miroslav (Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – Klinika gastroenterologie a hepatologie)

Mastné kyseliny u nádorů.

Abstrakt
Mastné kyseliny mají významné funkce energetické, strukturálních a funkční. Svým složením v biomembráně ovlivňují její fluiditu a tím i funkce, vazbou na některé proteiny modulují jejich působení, podílejí se na buněčné signalizaci a jsou také prekurzory širokého spektra biologicky aktivních molekul. Mastné kyseliny tedy hrají důležitou roli v tumorigenezi. Nádorové buňky jsou charakterizovány zvýšeným vychytáváním mastných kyselin, ale také zvýšenou de novo lipogenezou. V nádorových buňkách dochází ke zvýšené expresi proteinů a enzymů účastnících se metabolismu MK. Zvýšená aktivita těchto enzymů je spjata s horší prognózou nádorových onemocnění a jejich inhibice může být cílem terapie. Dysregulace metabolizmu mastných kyselin charakterizuje karcinogenezi a nádorový růst, ale také malnutrici, která onkologická onemocnění obvykle provází. Riziko rozvoje nádorových onemocnění je významně ovlivněno kvantitou a kvalitou konzumovaného tuku a vliv složení mastných kyselin ve tkáních na vznik a progresi jednotlivých nádorů je intenzivně studován. Získané poznatky jsou využívány pro vývoj nových protinádorových léčiv. Zkoumání změn v lipidovém metabolismu u nádorových onemocnění může přispět k odhalení nových biomarkerů pro časnou diagnostiku a případně i vhodných terapeutických cílů.

 

11:15 – 11:35 – Novotná Tereza, Mokrejš Pavel, Pavlačková Jana, Gál (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická)

Změny fázových přechodů jeleního loje vlivem enzymatické modifikace.

Abstrakt
Studie se zaměřuje na vliv částečné enzymatické hydrolýzy jeleního loje na jeho fázové přechody (teplota tání, krystalizace). K hydrolýze byla použita enzymatická lipáza, přičemž byly sledovány tři různé doby působení enzymu a obsah vody. Teplotní vlastnosti vzorků byly hodnoceny pomocí DSC a kapilárního stanovení bodu tání. Výsledky prokázaly snížení teploty tání až o 10 °C, což naznačuje narušení krystalické struktury tuku. Tyto změny mohou mít pozitivní vliv na zpracovatelnost tuku v potravinářských a technických aplikacích.

 

11:35 – 11:50 – Bystricky-Berezvai Orsolya, Mokrejš Pavel, Gál Robert, Pavlačková Jana (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická)

Utilization of African catfish by-products for the production of functional lipids and gelatin.

Abstrakt
The African catfish (Clarias gariepinus), a freshwater aquaculture species with increasing global production, generates substantial by-products that can be sustainably valorized. This study focuses on the extraction of fish oil using different solvents, pigment and collagen from African catfish by-products. The extracted fish oil and glycerin-dissolved fish pigments were incorporated into lip balm formulations, which exhibited comparable hardness, spreadability, adhesiveness, and stickiness to commercial products. However, pigment-based formulations showed reduced homogeneity. The collagen-based raw material was successfully processed into gelatin, ensuring minimal waste. These findings highlight the potential of African catfish by-products for producing high-value materials such as fish oil and gelatin, contributing to sustainable aquaculture practices and circular bioeconomy principles.

.

 

11:50 – 12:10 – Zehnálek Petr (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)

Vývoj obsahu mastných kyselin v oleji řepky olejky.

Abstrakt
Dlouhodobá analýza vývoje obsahu hlavních mastných kyselin v v oleji řepky olejky během registračního řízení ÚKZÚZ.

12:10 Ukončení konference

 

12:30 OBĚD