
Česká společnost chemická
Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii
a
Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
si Vás dovolují pozvat na
62. mezinárodní konferenci o olejích a tucích
14. – 16. 5. 2025
T.G. Masaryka 897, Ústí nad Orlicí 1
Program
Středa 14. května 2025 – příjezd v odpoledních hodinách
18:00 večeře
Čtvrtek 15. května 2025
9:00 – 9:05 zahájení konferenc
9:05 – 9:25 – Zehnálek Petr (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)
Olejniny v roce 2024. Kvalita nově registrovaných odrůd olejnin.
Abstrakt
9:25 – 9:50 – Brát Jiří (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Nový web Odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické.
Abstrakt
9:50– 10:15 – Filip Vladimír, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Reziduální oxidační produkty v rafinovaných olejích a tucích.
Abstrakt
10:15– 10:35 – Ilko Vojtech, Pacnerová Eva, Doležal Marek (VŠCHT Praha – Ústav analýzy potravin a výživy)
Vznik oxysterolů v tepelně namáhaných tucích a olejích.
Abstrakt
Tato práce podrobně zkoumá problematiku oxysterolů, což jsou oxidační produkty cholesterolu (COPs) a fytosterolů (POPs), v tepelně namáhaných tucích a olejích. Při smažení dochází neenzymatickým mechanismem k autooxidaci sterolů a vzniku nežádoucích produktů, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví, konkrétně na vznik aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních onemocnění.
Obsah oxidačních produktů cholesterolu se zkoumal v tepelně zatížených živočišných tucích, v sádle s antioxidantem, přepuštěném másle, škvařeném sádle a hovězím loji. Byly analyzovány tři oxidační produkty cholesterolu: cholest-3,5,6-triol, 5,6-epoxycholesterol a 7-ketocholesterol, který byl zastoupen v nejvyšším množství. Oxysteroly odvozené od β-sitosterolu se zkoumaly v rostlinných olejích, v kokosovém oleji, slunečnicovém oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové (HOSO), olivovém oleji z pokrutin a sójovém oleji. Byl stanoven β-sitostan-3,5,6-triol, 5,6-epoxy-β-sitosterol a 7-keto-β-sitosterol. 5,6-epoxy-β-sitosterol byl nejvíce zastoupen. Dále byla hodnocena i celková oxidační stabilita tuků a olejů při dlouhodobém fritování za kontroly procesu senzorickou analýzou smažených hranolků.
10:35 – 11:00 – Kyselka Jan, Honzíková Tereza, Beneš Radek, Kalenchak Katsiaryna, Hybner Tomáš, Pešek Erik, Berčíková Markéta, Hrádková Iveta, Šmidrkal Jan, Filip Vladimír (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Nové trendy v chemii lipidů a technologii tuků a proteinů z olejnin.
Abstrakt
Přednáška pokryje aktuální vědecké zaměření pracovní skupiny Oleje, tuky a detergenty se zvláštním zaměřením na kapitoly ze syntézy lipidů, zpracování olejnin, koncentrace proteinů původem z olejnin a rafinace či modifikace olejů a tuků. Důraz bude kladen na komerční služby naší laboratoře, odstraňování procesních kontaminantů (3-MCPDEs, GEs, MOSH, MOAH, DAKs), posluchače seznámíme s řešenými národními i mezinárodními projekty včetně spolupráce s prestižními pracovišti jako je University of Oklahoma, Technical University of Munich a dalšími zahraničními partnery. Hlavním cílem je prohloubení spolupráce s akademickou i průmyslovou sférou.
Přestávka 11:00 – 11:30
11:30 – 11:55 – Doležal Marek, Šejvlová Magdalena, Ilko Vojtech (VŠCHT Praha – Ústav analýzy potravin a výživy)
Dietární zdroje erukové kyseliny.
Abstrakt
11:55 – 12:15 – Macůrková Anna, Nekolová Simona, Berčíková Markéta, Štětina Jiří, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Funkční vlastnosti sójového proteinového izolátu.
Abstrakt
Proteiny jsou flexibilní molekuly, jejichž biologické i funkční vlastnosti jsou ovlivňovány zejména fyzikálními faktory, jako je pH, teplota, iontová síla. Působením těchto faktorů dochází k změnám struktury proteinů, které mohou významně ovlivnit možnosti jejich dalšího technologického využití.
12:15 – 12:35 – Kaválek Michal, Thérová Aneta, Pražáková Veronika (Farmet a.s.)
Inovativní přístup k lisování zcela vyloupaných slunečnicových semen za účelem získání výlisků s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem bílkovin.
Abstrakt
Jádra slunečnice jsou bohatá na olej (550 g/kg sušiny) a bílkoviny (230 g/kg). Při lisování olejnatých semen šnekovým lisem je však nutné určité množství slupek, které usnadňuje odtok oleje a vytváří tření, čímž se zvyšuje tlak a teplota. To napomáhá dosažení tzv. „olejového bodu“, ale slupky zároveň snižují nutriční kvalitu výlisků tím, že zvyšují obsah vlákniny a snižují hladinu bílkovin, což omezuje jejich využití pro monogastrická zvířata.
Byla vyvinuta nová technologie pro zpracování zcela loupaných slunečnicových semen. Proces zahrnuje úpravu vlhkosti a čas pro vyrovnání vlhkosti v zásobníku, následovaný lisováním ve speciálně navrženém šnekovém lisu, který účinně snižuje obsah oleje a zároveň produkuje výlisky s vysokým obsahem bílkovin. Během testování byla použita zcela loupaná slunečnicová semena v kvalitě pro pekařské účely. Pro zajištění čistoty prošla semena mechanickým i optickým tříděním.
Hlavním cílem úpravy vlhkosti je snížení „olejového bodu“, aby šnekový lis vyžadoval menší tlak pro extrakci oleje. Zároveň je však klíčové zabránit přílišnému navlhčení, které by způsobilo, že se semena slepí do kašovité struktury a ztíží další odtok oleje. Po několika testovacích sériích bylo dosaženo snížení obsahu oleje na 117 g/kg v sušině, přičemž obsah bílkovin vzrostl na 545 g/kg sušiny. Díky tomu mají výlisky značný potenciál jak ve výživě zvířat, tak i v potravinářském průmyslu, a přinášejí vyšší přidanou hodnotu i nutriční přínos.
12:35 – 12:50 – Kreps František, Hruška Ondrej, Masnicová Kristína (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)
Vplyv vyprážania hranolčekov na slnečnicové oleje.
Abstrakt
12:50-13:10 – Berčíková Markéta, Bílková Júlia, Filip Vladimír (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Složení, získávání a vlastnosti slunečnicového vosku.
Abstrakt
Pod označením vosky se může skrývat mnoho chemických sloučenin (vyšší uhlovodíky, volné mastné alkoholy, volné mastné kyseliny, estery mastných alkoholů s mastnými kyselinami atd.), slunečnicový vosk se skládá hlavně z esterů vyšších mastných kyselin s vyššími mastnými alkoholy. Složení vosku je závislé na odrůdě slunečnice nebo na klimatických podmínkách, za jakých byla olejnina pěstována. Slunečnicový vosk je minoritní složkou v oleji, kam se dostává během zpracování semen slunečnice ze slupek, kde mají vosky ochrannou funkci. Procesem winterizace se vosky z oleje odstraňují a to z toho důvodu, že vosky způsobují v oleji zákal, protože za podmínek skladování krystalizují. Získaný slunečnicový vosk nachází uplatnění v kosmetickém, farmaceutickém průmyslu. V posledních letech se také studuje použití slunečnicového vosku jako strukturantu rostlinných olejů.
13:15 OBĚD
Volný program
19:00 Křest knihy: Tuky a mastné kyseliny ve výživě (Grada Publishing a.s. 2025), RAUT
Pátek 16. května 2025
9:00 – 9:20 – Kristína Masnicová, Hruška Ondrej, Kreps František, Smolárová Natália (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)
Muchovník as an easy-to-grow blueberry substitute.
Abstrakt
9:20 – 9:40 – Ondrej Hruška, Masnicová Kristína, Kreps František, Hrašková (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava)
Chitosanové nanočástice používané k ochraně labilních látek v gelačním systému.
Abstrakt
9:40 – 10:00 – Kalenchak Katsiaryna, Váchalová Tereza, Kyselka Jan (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Kavitační děje v technologii tuků.
Abstrakt
10:00 – 10:30 přestávka
10:30 – 10:55 – Brát Jiří (VŠCHT Praha – Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Význam interdisciplinárního přístupu v interpretaci výživových doporučení.
Abstrakt
10:55 – 11:15 – Macášek Jaroslav, Zeman Miroslav (Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – Klinika gastroenterologie a hepatologie)
Mastné kyseliny u nádorů.
Abstrakt
11:15 – 11:35 – Novotná Tereza, Mokrejš Pavel, Pavlačková Jana, Gál (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická)
Změny fázových přechodů jeleního loje vlivem enzymatické modifikace.
Abstrakt
11:35 – 11:50 – Bystricky-Berezvai Orsolya, Mokrejš Pavel, Gál Robert, Pavlačková Jana (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická)
Utilization of African catfish by-products for the production of functional lipids and gelatin.
Abstrakt
.
11:50 – 12:10 – Zehnálek Petr (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)
Vývoj obsahu mastných kyselin v oleji řepky olejky.
Abstrakt
12:10 Ukončení konference
12:30 OBĚD